Birbirinden lezzetli, tadına doyulamayan ve insanın keyfini ikiye katlayan yemekler, iftar sofralarını süslemeye devam ediyor. Ramazanın bitmesine kısa bir mühlet kala, herkesi bir ortaya getiren iftar sofraları, damak tadınıza uygun eşsiz yemeklerle süslenmeye devam ediyor. Tüm sevdiklerimizle birlikte geçirmek istediğimiz anlarda soframızdaki lezzetli iftar yemekleri de bize eşlik ediyor. Biz de sizler için Ramazanda iftar sofralarınıza renk katacak pratik, lezzetli ve süratli iftar tanımlarını derledik. Şimdiden afiyet olsun!
1. Arancini
Malzemeler:
2 su bardağı sıcak su
1 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 su bardağı ince doğranmış soğan
1 diş sarımsak, doğranmış
1/2 su bardağı beyaz şarap
1 su bardağı tavuk yahut zerzevat suyu
1/2 su bardağı bezelye
1/2 su bardağı rendelenmiş mozzarella peyniri
Tuz ve karabiber
2 yumurta
1 su bardağı galeta unu
2 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)
Yapılışı :
Pirinci sıcak suya ekleyin ve 20 dakika boyunca suyunu çekene kadar pişirin.
Pirince rendelenmiş parmesan peynirini ekleyin ve karıştırın.
Bir tavada zeytinyağını ısıtın ve ince doğranmış soğanı ve sarımsağı ekleyin. Soğanlar yumuşayana kadar kavurun.
Şarabı ekleyin ve yaklaşık 2-3 dakika boyunca kaynatın. Akabinde tavuk yahut zerzevat suyunu ekleyin ve 10-15 dakika boyunca kaynatın.
Bezelyeleri ekleyin ve 5 dakika daha pişirin.
Pirinç karışımını tavaya ekleyin ve mozzarella peyniri, tuz ve karabiber ekleyin. Karıştırın ve soğumaya bırakın.
Soğuyan karışımdan ceviz büyüklüğünde toplar yapın.
Yumurtaları bir kaseye kırın ve çırpın. Galeta ununu diğer bir kaseye koyun.
Arancini toplarını evvel yumurtaya, sonra galeta ununa batırın.
Bir tavada sıvı yağı kızdırın ve arancini toplarını kızartın. Kağıt havlu üzerinde fazla yağı süzün.
Sıcak servis yapın.
Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:
2. Csirke Paprikas
Malzemeler:
4 adet tavuk but yahut göğüs
2 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
2 adet soğan
3 yemek kaşığı tereyağı yahut sıvı yağ
2 yemek kaşığı tatlı toz biber
1 su bardağı su yahut tavuk suyu
1 su bardağı süt
Tuz ve karabiber
2 yemek kaşığı un
1 demet maydanoz
Yapılışı:
Tavukları yıkayın ve büyük kesimlere kesin.
Biberleri doğrayın ve soğanları ince ince doğrayın.
Bir tencereye tereyağı yahut sıvı yağı ekleyin ve ısınınca soğanları ekleyin. Soğanlar şeffaf hale gelinceye kadar kavurun.
Tatlı toz biberi ekleyin ve karıştırın. Akabinde biberleri ekleyin ve karıştırarak kavurun.
Tavuk modüllerini ekleyin ve her tarafı kahverengi olana kadar kavurun.
Unu ekleyin ve karıştırarak kavurun.
Su yahut tavuk suyunu ekleyin ve karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin.
Kısık ateşte tavuklar pişene kadar yaklaşık 30 dakika boyunca kaynatın.
Sütü ekleyin ve karıştırın.
Maydanozları ince kıyın ve Csirke Paprikas’ın üzerine serpin.
Sıcak servis yapın.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:
3. Kabak Çiçeği Dolması
Malzemeler:
12 adet kabak çiçeği
1 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 demet maydanoz
1/2 demet taze nane
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Tuz ve karabiber
1 su bardağı su
Yapılışı:
Kabak çiçeklerini yıkayın ve saplarını kesin. Dikkatlice içlerini temizleyin ve su ile durulayın.
Pirinci yıkayın ve süzün. Soğanı ince ince doğrayın.
Taze nane ve maydanozu ince kıyın.
Bir tavada zeytinyağı ekleyin ve ısıtın. Soğanları ekleyin ve kavurun. Salçaları ekleyin ve karıştırın.
Pirinci ekleyin ve karıştırın. 1 su bardağı suyu ekleyin, tuz ve karabiber ile tatlandırın. Pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
Pişmiş pirinç karışımını soğumaya bırakın.
Soğuyan pirinç karışımını maydanoz ve taze nane ile karıştırın.
Hazırladığınız karışımla kabak çiçeklerinin içlerini doldurun ve ağız kısmını yavaşça kapatın.
Kabak çiçeklerini geniş bir tencereye yerleştirin ve üzerine tuz serpin. Bir su bardağı su ekleyin.
Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 20 dakika boyunca pişirin.
Kabak çiçeklerini servis tabağına alın ve sıcak olarak servis yapın.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:
4. Pir Mualla
Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
2 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı pul biber
Tuz ve karabiber
3 su bardağı su
1/2 limonun suyu
1/2 demet maydanoz
Yapılışı :
Mercimekleri yıkayıp süzün ve bir tencereye koyun. Üzerine 3 su bardağı su ek edin ve orta ateşte yaklaşık 15 dakika boyunca pişirin.
Patlıcanları yıkayın ve kabuklarını soyun. Küp halinde doğrayın ve tuzlu suda bekletin.
Bir tavada sıvı yağı ısıtın ve doğranmış soğanları ekleyip kavurun. Akabinde salçaları ekleyin ve karıştırın.
Patlıcanları suyu süzüldükten sonra tavaya ekleyin ve karıştırın. Patlıcanlar yavaşça kızarana kadar pişirin.
Pişen mercimekleri patlıcanlarla birlikte tavaya ekleyin ve karıştırın. Kimyon, pul biber, tuz ve karabiber ekleyin ve yaklaşık 10 dakika daha pişirin.
Yemeğin suyu azaldıysa, yarım su bardağı kadar sıcak su ekleyebilirsiniz.
Yemeğin üzerine limon suyunu gezdirin ve maydanozla süsleyerek sıcak servis yapın.
Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:
5. Zeytinyağlı İç Bakla
Malzemeler :
500 gram taze bakla
1 adet büyük uzunluk soğan
2 adet orta uzunluk havuç
2 adet domates
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı su
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
1 adet limon
Yapılışı:
Taze baklaların kabuklarını soyun, uç kısımlarını kesin ve ortadan ikiye bölün.
Soğanı soyup küçük küçük doğrayın.
Havuçları yıkayıp kabuklarını soyun ve küp halinde doğrayın.
Domatesleri yıkayın ve kabuklarını soyun. Küp biçiminde doğrayın.
Bir tencereye zeytinyağını koyun ve ısıtın. Soğanları ekleyip kavurun.
Havuçları da ekleyin ve karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
Domatesleri de tencereye ek edin ve karıştırın.
Baklaları tencereye ekleyin ve karıştırın. Üzerine suyu ek edin.
Tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ekleyin ve karıştırın.
Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte yaklaşık 25 dakika boyunca pişirin.
Baklalar piştikten sonra tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Soğuyan zeytinyağlı iç baklaları limon dilimleri ile süsleyerek servis yapın.
Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:
6. Kereviz Salatası
Malzemeler:
1 adet kereviz
2 adet havuç
2 adet yeşil soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı mayonez
1/2 limon suyu
Tuz
Karabiber
Yapılışı:
Kerevizi soyup rendeleyin ve limon suyu ile karıştırarak kerevizin kararmasını önleyin.
Havuçları da rendeleyin ve kerevizle karıştırın.
Yeşil soğanları ince ince doğrayın ve maydanozları kıyın.
Kereviz ve havuç karışımına doğranmış yeşil soğan ve maydanozları ek edin.
Ayrı bir kapta yoğurt, mayonez, tuz ve karabiberi karıştırın.
Karışımı kereviz ve havuçlu karışıma ekleyin ve düzgünce karıştırın.
Salatayı servis tabağına alın ve isteğe nazaran maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:
7. Manisa Kebabı
Malzemeler :
500 gram kuzu eti (kemiksiz)
3 adet patlıcan
3 adet sivri biber
2 adet domates
2 adet soğan
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
Su
Yapılışı :
Kuzu etini küçük modüllere ayırın ve bir tencereye alın.
Üzerini geçecek kadar su ek edin ve kısık ateşte yaklaşık 1 saat kadar pişirin.
Patlıcanları soyup, küp halinde doğrayın ve kızartın.
Sivri biberleri de kızartın.
Soğanları yemeklik doğrayın ve tereyağında kavurun.
Domatesleri de küp biçiminde doğrayın ve soğanlarla birlikte kavurmaya devam edin.
Biber salçası ve domates salçasını ek edin ve karıştırın.
Pişen eti süzgeçten geçirin ve suyunu ayırın.
Ayırdığınız et suyunu soğanlı karışıma ek edin ve kaynatın.
Kızarttığınız patlıcan ve biberleri etin üzerine ekleyin ve birkaç dakika daha pişirin.
Son olarak et modüllerini da ek edin ve tuz, karabiber ve kırmızı toz biber ile tatlandırın.
Kısık ateşte yaklaşık 10-15 dakika daha pişirin.
Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:
8. Yeşil Mercimekli Börek
Malzemeler:
2 su bardağı yeşil mercimek
2 adet yufka
2 adet orta uzunluk soğan
2 adet orta uzunluk havuç
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 demet maydanoz
Yapılışı:
Yeşil mercimekleri yıkayın ve bir tencereye koyun. Üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ek edin ve mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
Soğanları ve havuçları küçük küpler halinde doğrayın ve bir tavada sıvı yağda kavurun.
Kavrulmuş soğan ve havuçlara pişen mercimekleri ekleyin ve birkaç dakika daha karıştırarak pişirin.
Karabiber, kırmızı biber ve tuzu ekleyin. İnce kıyılmış maydanozu da ek edip karıştırın.
Börek yapmak için yufkaları üçgen halde kesin. Her bir parçayı tezgaha serin ve iç harçtan koyun.
Kenarlarını içe hakikat katlayarak rulo halinde sarın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü (1 porsiyon – 100 gram):
Kalori: 210 kcal
Protein: 6.3 g
Yağ: 9.6 g
Karbonhidrat: 24.6 g
Lif: 2.5 g
Şeker: 1.8 g
Sodyum: 196 mg
9. Patlıcan Kulesi
Malzemeler :
4 adet patlıcan
250 gr kıyma
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
1 su bardağı su
Rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
Patlıcanları alacalı soyup uzunlamasına ince dilimler halinde kesin. Tuzlu suda 30 dakika bekletin.
Kıymayı bir tavada kavurun. Küp halinde doğradığınız soğanı ekleyip kavurmaya devam edin.
Salçaları ekleyin ve kıyma suyunu çekene kadar kavurun. Tuz ve karabiber ile lezzetlendirin.
Patlıcanları suyunu süzüp kurulayın. Kızgın yağda her iki tarafını da kızartın.
Kızarmış patlıcanları bir fırın kabına yerleştirin. Üzerine kıymalı harçtan koyun ve tekrar patlıcan dizin.
En üst katına patlıcan koyun ve üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Dilimleyerek servis yapın.
Besin Kıymetleri ve Kalori Miktarı (1 porsiyon):
Kalori: 292 kcal
Karbonhidrat: 13 g
Protein: 19 g
Yağ: 18 g
Lif: 5 g
10. Keşkül
Malzemeler:
2 su bardağı süt
2 su bardağı hindistan cevizi sütü
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı badem unu
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
Kıyılmış badem yahut fındık (servis için)
Yapılışı:
Süt, hindistan cevizi sütü ve toz şekeri bir tencereye koyun ve orta ateşte karıştırarak şeker eriyene kadar pişirin.
Badem ununu, mısır nişastasını ve pirinç ununu karıştırın. Bu karışımı süt karışımına ekleyin ve yoğunlaşana kadar karıştırarak pişirin.
Vanilya özütünü ekleyin ve karıştırın.
Kase yahut kuplara keşkülü paylaştırın ve üzerine kıyılmış badem yahut fındık serpin.
Keşkülleri buzdolabında soğutun ve servis yapın.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü (1 porsiyon):
Kalori: 280 kcal
Protein: 4g
Yağ: 18g
Karbonhidrat: 25g
Lif: 3g